Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. 7. 2018

Archeologové se připravují na otevření obrovského žulového sarkofágu v Egyptě

Archeologové se připravují na otevření obrovského žulového sarkofágu v Egyptě

Nedotčené po tisíciletí byla nalezena hrobka během výstavby v Alexandrii.
 

Archeologové se připravují na otevření velkého černého žulového sarkofágu objeveného v egyptském přístavním městě Alexandrie.
 

Téměř dva metry vysoký a tři metry dlouhý, sarkofág je největší svého druhu, aby byl objeven neporušený ve starobylém městě. Byla nalezena vedle velké alabastrové hlavy, která byla považována za obyvatele hrobky, která zůstala nedotčena tisíce let.

sarkofag-egypt.jpg

Sarkofág, objevený během stavebních prací, se stal zdrojem vzrušení pro archeology, protože vrstva malty mezi tělem a víkem ukazuje, že jeho obsah zůstal nerušeně od doby, kdy byl pohřben.
To je věřil být od počátku Ptolemaic období, který začal po smrti Alexandera Velkého v 323BC.

 

"Doufáme, že tato hrobka bude patřit jednomu z vysokých hodnostářů tohoto období," řekl Ayman Ashmawy, vedoucí starých egyptských artefaktů na egyptské ministerstvu starožitností. "Alabastrová hlava je pravděpodobné, že šlechtice v Alexandrii. Když otevíráme sarkofágu, doufáme, že objevíme objekty uvnitř, které jsou neporušené, což nám pomůže identifikovat tuto osobu a její postavení. "
 

Ale otevření tohoto zařízení poprvé bude vyžadovat rozsáhlou práci v předstihu. "Je riskantní otevřít to přímo - potřebujeme se připravit," řekl Ashmawy a vysvětlil, že sarkofág bude otevřen na místě.
"Je těžké ho přemístit a otevřít v muzeu," řekl. "Je to pět metru pod zemí a celá věc váži více než 30 tun. Víko samotné je 15 tun. "

 

V nadcházejících týdnech tým techniků navštíví místo a poskytne těžké zvedací zařízení a strukturální oporu, které umožní archeologům odstranit víko sarkofágu. Jakmile budou uvnitř, specialisté na mumifikace a restaurování budou na dosah ruky, zajistí, aby obsah, který byl poprvé vystaven v tisíciletích, byl zachován.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář