Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 1. 2017

Nový výzkum potvrzuje, že pod antarktickým ledem existuje neznámý život

Nový výzkum potvrzuje, že pod antarktickým ledem existuje neznámý život

Vědci z Britské antarktické služby zkoumají mikroorganismy ze dna jezera Hodgson v západní Antarktidě, které leží v hloubce 3 – 4 m pod ledovou pokrývkou. Pomocí vrtu se dostali ke dnu jezera, jehož hloubka činí 93 m a odebrali z něj vzorky. V nich objevili na 20 druhů neznámých mikrobů. Jezero je zajímavé z mnoha důvodů, mimo jiné i proto, že před několika tisíci lety ho pokrývala asi 500 m vysoká vrstva ledu.

„Biologický materiál odebraný z tohoto subglaciálního jezera obsahuje DNA starou 100 tisíc let,“ uvedl David Pearce z University of Northumbria a dodal, že ve vzorcích nalezli extrémofily, tedy mikroorganismy, které daném případě dokážou přežít při mimořádně nízkých teplotách. Vědci v jezeře objevili rovněž fragmenty zkamenělin bakterií.

Studium, jak se mikroorganismy a další formy života přizpůsobily extrémně nízkým teplotám v izolovaném prostředí, přispěje k objasnění původu života na Zemi. Jeho výsledky se ale mohou využít i při zjišťování existence života na jiných tělesech sluneční soustavy, například na Jupiterově ledovém měsíci Europě.

Analýzu vzorků jiného antarktického subglaciálního jezera Vostok prezentovali letos v březnu ruští vědci. Zjistili, že v absolutně sterilním prostředí jezera žije dosud neznámý typ bakterií. „Tento život považujeme za neidentifikovatelný a neklasifikovatelný. Nepodařilo se nám zařadit jej k nějakému známému poddruhu bakterií,“ uvedl šéf genetické laboratoře při Petrohradském institutu jaderné fyziky Sergej Bulat. Vostok je největším antarktickým subglaciálním jezerem, na kterém je vybudována stejnojmenná stanice. Má rozlohu necelých 15 000 km2 a v některých místech je hluboké až 1 tisíc metrů.

Zdroj: svetkolemnas.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář