Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 4. 2016

Albánci, ozbrojte se

Bývalý albánský premiér i prezident Sali Berisha vyzval spoluobčany, aby se vyzbrojili, přičemž vládu obvinil ze selhání v boji s kriminalitou.

Tirana 21. dubna (ČTK) - V projevu předneseném v parlamentu podle agentury AP nařkl kabinet socialistického premiéra Ediho Ramy ze spojení s organizovaným zločinem a vyčetl mu, že v zemi neexistuje veřejný pořádek ani bezpečnost.

Berisha ve 140členném Lidovém shromáždění vyzval poslance ke schválení zákona, který by umožnil vlastnictví zbraní. Současné právní předpisy v Albánii něco takového nedovolují a jejich porušení může být potrestáno až deseti lety vězení.

"Vyzývám je (občany), aby se vyzbrojili," prohlásil podle AP Berisha, který po neslavném výsledku své Demokratické strany (PD) ve volbách v roce 2013 nejen musel opustit křeslo předsedy vlády, ale zároveň odstoupil z čela PD. Dnes také pronesl směrem k Ramově vládě výhrůžku: "Pokud si jako zločinecká organizace myslíte, že budete terorizovat opozici a občany, zaručuji vám, že opozice a občané jsou připraveni se proti vám postavit všemi prostředky, takže nenajdete žádnou díru, kde byste se schovali."

Nedávné zatčení hlavy jednoho kriminálního gangu se stalo důvodem opětného vzájemného osočování táborů obou hlavních politických stran v zemi z napojení na podsvětí a z využívání pomoci zločinců, zejména během předvolební kampaně.

Berisha musel v roce 1997 odstoupit z prezidentského úřadu po lidovém vzbouření a několik měsíců trvající anarchii, které propukly poté, co velká část Albánců přišla o celoživotní úspory kvůli pyramidovým hrám spekulativních společností. Téměř všechny zbrojní sklady armády byly tehdy vyrabovány a mnoho z těchto zbraní zůstalo mezi lidmi.

zdroj:http://www.securitymagazin.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář