Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 4. 2016

Falklandy leží v argentinských vodách, vyhlásila OSN

Falklandy leží v argentinských vodách, vyhlásila OSN

falklandy.gifUN vystupňuje tlak Falklandy, Velká Británie odmítá územní nárok v Argentině

 Británie odmítla argentinské nároky na vody v okolí Falklandských ostrovů na základě rozhodnutí OSN, kterými se prodlužuje námořní území jihoamerického národa o 35 procent.

Downing Street odmítl krok jako "není právně závazný," a trvá na tom, že Komise OSN nemá pravomoc nad národní suverenity.

Vláda Falkland vyjádřuje znepokojení nad rozhodnutím, zatímco akcie v Rockhopper Exploration - olejové firma vrtající v blízkosti ostrovů - se zhroutili po tomto oznámení.

Podle OSN se argentinské vody rozšířili o 1,7 milionu čtverečních kilometrů, tak aby zahrnovala sporné Falklandy, nebo, jak se jim v Argentině, Malvíny.

Komise OSN pro hranice kontinentálního šelfu v podstatě ratifikovala Argentinská návrh z roku 2009 na stanovení hranice svých teritoriálních vod ve výši 200 až 350 mil od pobřeží.

Mluvčí Downing Street bagatelizoval rozhodnutí.
"Co je důležité je to, co budou dělat Falklandští ostrované samy o co si oni o sobě myslí? Už bylo jasné, že chtějí zůstat zámořským územím Spojeného království a budeme i nadále podporovat jejich právo rozhodovat o své budoucnosti. "

Britská vláda říká, že obyvatelé Falkland nemohou být nuceni přijmout argentinskou suverenitu proti jejich vůli.

 

Podíly na ropné společnosti UK Rockhopper Exploration PLC klesl o 5,3 procenta v úterý ráno.

Společnost, která utrpěla velké ztráty v posledních letech poté, co nedokázala najít ropu kolem ostrovů, se spojila s konkurentem o Falklandy Oil & Gas Limited (Fogl) loni v listopadu v rozsahu £ 57 milionů.

 

V dlouhotrvajícího sporu, Buenos Aires tvrdí, že zdědili Falklandské ostrovy od španělské koruny v roce 1816, zatímco v Londýně odůvodňují svůj postoj tím, že území je jejich od roku 1833, stejně jako populace ostrovů.

 

zdroj: www.rt.com

-JP-

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář