Jdi na obsah Jdi na menu
 


28. 2. 2017

Moody’s přiznala: Rusko je z krize venku. A ČNB se připravuje na euro.

Moody’s přiznala: Rusko je z krize venku. A ČNB se připravuje na euro.

Dvě zprávy z kraje týdne, které by neměly zapadnout. První je oznámení ratingové agentury, že Rusko se přes všechny zločinné sankce a vyhrožování Pentagonu, Obamy a NATO  zvedá a druhá zpráva, která stále více rezonuje éterem, že ČNB se začala připravovat na euro.

Že na rozdíl od všech hoaxů a fake newsů Romancovové a Chovance je opak pravdou a Rusko stále nejen měnou posiluje v pátek doložila i třetí americká agentura z Wall Street  Moody’s a tím potvrdila, že Obama svou špinavou hru definitivně s Ruskem prohrál. Jedině je ještě šance, že označí naše ministerstvo pravdy a světově zaručeně nezávislá média tato rozhodnutí za hoaxy a fake newsy...

Jako druhá zpráva, která je pro změnu velice nebezpečná: lidé kolem ČNB tento víkend začali opatrně prohlašovat, že nepodaří li se stabilizovat po čtyřech létech měnu (což se asi nepodaří a ta bude asi tvrdnout), jsou připraveni ukotvit, navázat a posléze přejít na euro.

Což by po krocích Zemana, který se netajil v dlouhodobém horizontu přijmout euro a už nominoval do ČNB tři bankéře, kteří si zoufale euro přejí s Dědkem v čele mělo znamenat, že by lidé před volbou prezidenta měli být ostražití. Sice v mezinárodních stycích dělá vše pro Českou republiku, ale otázkou je, zda tu volnost nevyměnil za přechod na euro. A bankéř z ČNB Dědek to řekl jasně - jsem tu zde, abych zajistil přechod na euro. Oldřich Dědek - koordinátor pro euro: chodí do práce a nedělá nic! Blue Effect 1969.

Ve večerních hodinách opět Rusnok vehementně zapíral, že to není na přijetí eura, ale... „Ten barák se musí po požárech a potopách, které se tam nedávno staly, trochu rekonstruovat, vymalovat, znovu zařídit, a až pak se do něj můžeme stěhovat,“ uvedl v pořadu Devadesátka na ČT24.

„Eurozóna ještě nezvládá úklid po nedávných požárech, proto se obávám, že v tuto chvíli to (zavedení eura v Česku) je bezpředmětné. A hlavně o tom rozhodne politická reprezentace, a ta, jak vidím jako pozorovatel, se k tomu zrovna nechystá,“ konstatoval guvernér.

Do bankovní rady ČNB byl nedávno jmenován Oldřich Dědek, národní koordinátor pro zavedení eura.

Vraťme se k Rusku

 Mezinárodní ratingová agentura změnila výhled z "negativní" na "stabilní". Moody to oznámila na internetových stránkách agentury . Rating emitenta a rating Ruska státních dluhopisů potvrzen na «BA1» úrovni, krátkodobý rating - "No Prime".

Ruský ministr financí Anton Siluanov popsal rozhodnutí Moodys jako potvrzení stabilizace ruské ekonomiky. "Toto rozhodnutí znamená, že experti agentur z velké trojky se v hodnocení spojily.  Takže teď všechny tři agentury potvrzují stabilizaci ruské ekonomiky a její zotavení z recese, " řekl Siluanov.

Podle něj, zlepšení predikce je výsledkem proaktivní vlády zaměřená na snížení závislosti ruské ekonomiky na příjmech z těžby ropy a zemního plynu a postupné doplňování fondů státního majetku.

Rating Akce "Rusko":

Moody změní pohled na ruském Ba1 vládního ratingu dluhopisů na stabilní z negativního; potvrzuje hodnocení

 New York, 17.února 2017 - Moody Investors Service ( "Moody")

HODNOCENÍ ZDŮVODNĚNÍ

Hlavním motorem pro změnu pohledu na ruském Ba1 vládního ratingu dluhopisů na stabilní z negativního je vládní Zakotvení střednědobé fiskální konsolidační strategie, která se očekává snížení závislosti vlády na příjmech z ropy a zemního plynu. Navíc ruská ekonomika se nyní zotavuje po téměř dvouletém dlouhé recesi. Ostatní zůstávají beze změny na úrovni BA1 / NP (v cizí měně dluhopisy), Ba2 / NP (v cizí měně bankovní depozita) a Baa3 (dlouhodobý lokální měny zadlužení a vklady). Moody nyní věří, že protiinflační rizika identifikovaná v dubnu 2016 se snížila na úroveň konzistentní se stabilním výhledem. Stabilizace výhledu ratingu částečně odráží vnějšími události,  zejména zvýšení cen ropy na úroveň v souladu s rozpočtovými předpoklady vlády.

 

Kristin Lindow

senior viceprezident

Sovereign riziková skupina

Moody Investors Service, Inc.

250 Greenwich Street

New York, NY 10007

USA

novináře: 212-553-0376

předplatitelů: 212-553-1653

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář