Jdi na obsah Jdi na menu
 


13. 3. 2016

Nová ruská zbraň šokovala a ohromila USA i Čínu

Nová ruská zbraň šokovala a ohromila USA i Čínu

Ruská pokročilá mezikontinentální balistická raketa RS-26 Rubezh (dále jen ICBM), šokovala vojenské odborníky po celém světě, napsal ruský deník Rossiiskaya Gazeta.

rs26-800x480.jpg

V čínském televizním programu vysílaném na začátku tohoto měsíce, místní expert na obranu ocenil jedinečné vlastnosti ruské ICBM a poukázal na strach, který tato technologie vštípila do srdcí zahraničních armád, napsal deník Rossiiskaya Gazeta.

„Nová ruská raketa RS-26 letí podél neustále se měnící trajektorie a jako taková nemá na světě obdoby,“ uvedl čínský expert.

Když byl čínský expert tázán na systém protiraketové obrany Spojených států, uvedl, že je „naprosto zbytečný“ proti RS-26.

„Toto zařízení je ještě lepší než slavné rakety Topol-M. Jejich hlavice jsou nadzvukové a po celou dobu mění jejich trasu. Některé z nich proniknou přes všechny stávající protiraketové štíty a zasáhnou svůj cíl,“ dodal čínský expert.

Na otázku, zda nová ruská ICBM předčila americkou technologii, expert uvedl, že nejen Američané jsou bezradní, ale i Číňané se teď mají čeho obávat.

„Rusko je nyní 100 procentně bezpečné, na rozdíl od všech ostatních,“ zdůraznil.

Co dělá RS-26 tak zvláštní je fakt, že i přesto, že váží pouhých 80 tun ve srovnání se 120 tunami, které váží její předchůdce RS-24 Yars, skrývá v sobě děsivých 1,2 megatun ve svých čtyřech 300 kilotunových hlavicích.

S možným dosahem 11.000 kilometrů, RS-26 může zasáhnout cíle po celých Spojených státech.

Navíc, její zrychlená fáze je méně než pět minut, což znamená, že radary NATO v Evropě by neměly čas start vůbec zaregistrovat.

A navíc k obavám ze strany NATO, během sestupné části své dráhy, s cílem vzdáleným jen několik set kilometrů, raketová hlavice se náhle zanoří, ztratí výšku a pokračuje ve své trajektorii jako řízená střela.

Tyto nové ruské ICBM hlavice byly vyvinuty v reakci na americké plány na rozmístění globálního systému protiraketové obrany podél ruských hranic.

RS-26 by měla být v provozu v roce 2016.

Foto: Ruské ministerstvo obrany

https://www.youtube.com/watch?v=8swjZsaKlGA

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář