Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. 3. 2016

Pentagon přiznal přelety špionážních bezpilotních letounů nad USA

Pentagon přiznal přelety špionážních bezpilotních letounů nad USA

vydáno:
09.03.2016

Washington - Americké ministerstvo obrany přiznalo, že opakovaně nasazovalo bezpilotní letouny k nevojenským špionážním přeletům nad územím Spojených států. Vyplývá to z dnes zveřejněných informací Pentagonu, podle nichž šlo o ojedinělé akce prováděné v průběhu minulých deseti let.

Údaje si vyžádal list USA Today na základě informačního zákona v reakci na vlnu veřejné kritiky, kterou způsobilo odhalení existence špionážních přeletů v roce 2013. Tehdejší ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Robert Mueller během kongresového vyšetřování přiznal, že jeho úřad bezpilotní stroje ke sledování některých Američanů výjimečně nasazuje.

Pentagon podle deníku nyní uvedl, že nasadil letadla bez posádky do sledovacích akcí "méně než dvacetkrát" v letech 2006 až 2015. Neporušil prý při tom žádný zákon.

Podrobnosti o účelech letů úřad nezveřejnil.

Ve Spojených státech je nasazování dronů široce diskutovaným tématem kvůli možnému ohrožení soukromí lidí. Politici obou amerických stran v posledních letech používání bezpilotních letadel kritizovali s tím, že pod záminkou boje proti organizovanému zločinu a terorismu bezpečnostní složky příliš nahlížejí do soukromí Američanů.

Ochránci lidských práv tvrdí, že je potřeba armádní, policejní i civilní bezpilotní letouny podřídit přísné regulaci. Pentagon loni přijal nová pravidla, v jejichž rámci musí všechny špionážní operace dronů schvalovat přímo ministr obrany.

Autor:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář