Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. 3. 2016

USA mohou měnit zákony EU, pokud se jim nelíbí

Uniklé dokumenty: USA mohou měnit zákony EU, pokud se jim nelíbí

Evropská komise bude muset konzultovat nové legislativní návrhy s americkými orgány ještě před tím, než je přijme. Toto kontroverzní opatření v současnosti vzniká uprostřed souboru jednání, která probíhají mezi zástupci USA a EU v tajnosti. Jedná se o součást dohody týkající se Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP).

Cílem TTIP je snížení byrokracie v rámci transatlantického obchodu

Uniklé dokumenty získala z tajných jednání ohledně smlouvy TTIP Observatoř korporátní Evropy (CEO). Ta zjistila, že by měla spolupráce mezi EU a USA probíhat tak, že americká strana bude moci rozhodovat o návrzích EU a Unie pak bude spolu s Evropským parlamentem odsunuta do pozadí.

Hlavním cílem TTIP je harmonizovat transatlantická pravidla v řadě oblastí, ať už se jedná o potraviny, bezpečnost výrobků pro spotřebitele, ochranu životního prostředí či finanční služby a bankovnictví. Uniklý dokument se týká záležitostí kolem „regulování spolupráce,“ což bude mít za následek „snížení byrokracie v rámci podniků spadajících pod EU.“ Podle CEO je zde popsán labyrint postupů, jak by se nakládalo s návrhy Evropské unie, které by byly v rozporu se zájmy USA.

Dokument také podle CEO ukazuje, do jaké míry budou moci velké korporace a průmyslové skupiny ovlivňovat vývoj spolupráce v oblasti regulace tím, co je označováno jako „opodstatněný návrh.“ Tým CEO argumentuje, že tyto dokumenty dokazují, že tím bude Evropský parlament oslaben.

Hrozba pro demokratické principy

Kenneth Haar, výzkumník pro CEO, řekl: „Odhodlání EU a USA dostat velké podniky do středu rozhodování je přímou hrozbou pro demokratické principy. Tento dokument ukazuje, jak bude TTIP usnadňovat obchodní i celkový vliv USA na tvorbu právních předpisů před tím, než bude návrh předložen parlamentům.“

Nick Dearden, ředitel kampaně společnosti Global Justice uvedl, že je „děsivé,“ že by USA mohly získat moc k napadení a změně evropských předpisů, než o nich budou moci ve svých debatách rozhodnout evropští politici. S odkazem na blížící se referendum EU Dearden řekl: „Mluvíme zde o svrchovanosti USA. Je těžké si představit vážnější hrozbu pro naši suverenitu, než je tato obchodní dohoda.“

Výzkumníci z CEO již vyjádřili obavy o veřejné zdraví. EU například nerozhodla o regulaci chemikálií narušujících hormony v rámci diskuze o glyfosfátech. CEO tvrdí, že Evropská komise ve svém rozhodování následovala názor USA navzdory hrozbám, které tyto chemikálie představují pro občany EU.

Evropská komise vnímá analýzu dokumentů ze strany CEO jako nepravdivou

Mluvčí Evropské komise na to konto uvedl: „Tato obvinění jsou nepodložená a nejsou zohledněna v návrhu EU na zjednodušení pravidel pro vývozce z EU. Text o spolupráci v oblasti regulace bude brzy zveřejněn a každý uvidí, že je tato analýza zcela nepravdivá a představuje zkreslený pohled na práci EU a ignoruje realitu textů vydaných EU.“

Transatlantické obchodní a investiční partnerství je obchodní dohodou mezi EU a USA, která by měla dopomoci k omezení byrokracie k podpoře vzájemného obchodu a mnohostranného ekonomického růstu.

Autor: ElS

Zdroj: The Independent
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář