Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 2. 2017

Co dělá špionážní loď ruského námořnictva u pobřeží USA?

Co dělá špionážní loď ruského námořnictva u pobřeží USA?

Americká média v úterý informovala o ruské vojenské lodi v mezinárodních vodách u pobřeží USA. Podle informací nezávislých amerických oficiálních představitelů byla „špionážní loď“ ruského námořnictva Viktor Leonov objevena ve 130 kilometrech od pobřeží státu Delaware (hranice území USA je 22 km od pobřeží).

Zdroj tvrdí, že: „Výskyt Rusů není žádný velký problém, sledujeme ale jejich pohyb."

ssv175.jpg

Současně s tím se zmiňuje schopnost lodi zachycovat zprávy a signály a „měřit možnosti sonarů amerického námořnictva". Také je zmíněn systém protivzdušné obrany a dvě 30 mm děla, které má ruská loď Viktor Leonov k dispozici.

V západním Atlantiku poblíž hranice USA není tato průzkumná loď zachycena poprvé. Před rokem se loď Viktor Leonov účastnila společného cvičení s Venezuelským námořnictvem a opakovaně zaplouvala do kubánského přístavu Havana.

Vysokotechnologické zařízení Viktora Leonova pro vedení elektronického průzkumu neznepokojuje Pentagon poprvé.

K čemu brázdí podobné lodě světové oceány a nakolik je důležité spojení Viktora Leonova s USA a státem Delaware?

Světové oceány jsou hrdostí celého lidstva. Rusko vyjádřilo své cíle a svoji pozici v Námořní doktríně s ohledem na námořní strategie USA a Číny. Podle doktríny je námořnictvo páteří námořního potenciálu Ruska a námořní činnost spadá do kategorie nejvyšší priority státu.

Z řady důvodů Rusko zvláště vydělilo dva směry — Atlantický a Arktický. Atlantický díky aktivnímu rozvoji NATO a jejího přibližování k ruským hranicím. Proto jsou ruské výzvědné lodě neustále přítomné v nejvzdálenějších koutech oceánu, zajišťují národní bezpečnost a příznivé podmínky pro ekonomický rozvoj země. Konflikt není naše volba, Rusko je na něj ale připraveno.

Ruské výzvědné lodě nemají na palubě útočné zbraně a nejsou bezprostřední hrozbou pro žádnou ze zemí světa. Mohou úspěšně sledovat v oceánu migraci biologických zdrojů, reliéf mořského dna a oblasti s přírodními zdroji a také vytvářet individuální „akustické portréty" nadvodních plavidel a ponorek potencionálního protivníka.

Existuje ještě jedna důležitá sféra výzkumů — mořská hydrologie. Hydroakustické komplexy — oči a uši flotily jsou důležitý element efektivity nadvodních bojových lodí. Složitá hydrologická mapa světových oceánů vyžaduje pravidelné upřesňování, jelikož hustota a teplota vody, mořské proudy, to vše ovlivňuje šíření elektromagnetických vln v měnícím se prostředí, to znamená, že to ovlivňuje vzdálenost objevení cílů a přesnost jejich zásahu.

Je pravděpodobné, že nadvodní průzkumná loď dokáže optimálně vypočítat kurz ponorky mezi elektromagnetickými sítěmi Severoatlantické aliance, objevit bezpečné oblasti bojové služby a kotevní body ponorek během bojové služby (pod vodou). O všech možnostech nenápadné „bílé lodě" (tak ve flotile označují všechny průzkumné lodě) je možné se jen dohadovat.

Podle informací z otevřených zdrojů je střední výzvědná loď SSV-175 Viktor Leonov sedmou lodí projektu 864. Vstoupila do služby v roce 1988, je v sestavě Severní flotily. Hlavní charakteristiky: výtlak 3800 tun, délka 91,5 metrů, šířka 14,5 metrů, ponor 5,6 metrů, maximální rychlost 16 uzlů, dosah 7000 mil, autonomita plavby 45 dní, posádka 220 lidí.

V Pentagonu mají podezření, že výzvědná loď sleduje základnu raketových ponorek Kings Bay (stát Georgia), největší základnu amerického letectva v Doveru (stát Delaware) a další strategické objekty na východním pobřeží USA. Někteří američtí generálové si chybně myslí, že se Rusko pokouší „ponížit a zneklidnit USA". Neutrální vody Atlantského oceánu jsou ovšem otevřené pro všechny lodě na světě, i pro největší útočnou loď na světě — ruský atomový raketový křižník Petr Veliký.

Námořní síly USA a NATO mají také k dispozici flotilu výzvědných lodí, které opakovaně pobývají poblíž ruských břehů. Například loď Šesté flotily amerického námořnictva USS Mount Whitney soustředěně zkoumá Černé moře.

Roste úsilí vzdušně-kosmické rozvědky USA u ruských hranic. 13. února strategický průzkumný letoun amerického letectva RC-135W (palubní číslo 62-4138) a patrolovací protilodní letoun amerického námořnictva P-8 Poseidon (palubní číslo 168860) provedly operativní průzkum Kaliningradské oblasti a Krymu.

Průzkumný letoun RC-135W ze základny Mildenhall ve Velké Británii se přiblížil k pevninské hranici do vzdálenosti 55 km a k hlavní základně Baltské flotily Ruska na vzdálenost 80 km. Druhý průzkumný letoun P-8A Poseidon z letecké základny Sigonella (Itálie) plnil operativní úkoly nad Černým mořem na jihozápad od Sevastopolu.

Je očividné, že pro snížení podezřívavosti a zesílení bezpečnosti musí Západ hlavně přestat s protiruskou politikou a posilováním východního křídla NATO.

Americký analytický magazín The National Interest říká: „Státní orgány, které analyzují hrozby národní bezpečnosti, jsou příliš fixované na Rusku, z toho plynou ne zcela střízlivé analýzy <…> Přestože Rusko představuje pro USA vážnou hrozbu ve sféře špionáže, tato hrozba je jen jeden z mnohých problémů v oblasti národní bezpečnosti <…> Eskalace napětí ve vztazích s Ruskem neumožňuje USA efektivně jednat v různých oblastech <…> Rusko má unikátní možnost — je schopné zamezit činnostem Spojených států v mnohých částech světa. Stále a cíleně čelí americkým iniciativám, aby si zajistilo možnost sednout si k jednacímu stolu".

Je možné, že rozumní lidé ve Washingtonu a v Moskvě najdou společnou řeč pro vytvoření spolupráce a světové oceány se změní v mírovou zónu. Zatím ale udržujeme práh suchý a rozvíjíme technologický průzkum: ruské námořnictvo začalo testovat nejnovějšího dálkově řízeného podvodního robota Marlin-350.

Zdroj: snews.com

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář